Resepi Jeli Kelapa


Resepi Jeli Kelapa

(Tekstur lembut x kenyal macam Jeli x keras mcm agar2).Sedap dimakan sejuk2.
.............................................................
Bahan2
🍷Air 1.4L
🍷Air kelapa muda serta isinya (2biji) dapatkan 1.4L
🍷Gula 14sb -15sb @ 200g (ikut citarasa)
🍷Agar2 Tali (12g)
🍷Daun Pandan (pilihan-nk bagi wangi)
Cara2
1.Rendam sekejap agar2.Basuh & toskan.
2.Masakkan agar2 dengan air sehingga agar2 larut.
4.Bila agar2 dh larut,tutup api.Tapiskan.
5.Kemudian masukkan air kelapa (jangan masak air kelapa sbb nak kekalkan rasa air kelapa muda-klau masak nnti ada rasa bila air kelapa tu masak..try sendiri nnti).
6.Kacau hingga sebati.
7.Masukkan isi kelapa muda yg telah diparut/dihiris..kacau sebentar.
8.Tuang dalam bekas.
9.Simpan dlm peti.
10.Sedia dimakan sejuk2.

Comments

  1. Kenapa jely kelapa setelah siap diproses dsn dimasukan dlm bekas bertukar warna kemerah merahan

    ReplyDelete

Post a Comment